greentecmenu
greentecupdate

Camper en tuinhuis sets

Wilt u zonnepanelen op uw camper of tuinhuis?

Bij de meeste kampeerwinkels zijn 12 volt zonnepanelen te koop, maar deze zijn relatief erg duur! Voor een standaard 12 volt zonnepaneel van 100 Wattpiek betaald u al snel 150 euro. Terwijl u bijna 3 keer zoveel vermogen kan kopen voor hetzelfde of zelfs minder geld!

Wij verkopen sets voor op de camper, caravan, tuinhuis of waar u wil met "full size" panelen, zoals die op huizen geïnstalleerd worden. De enige voorwaarde is dat u wel ruimte moet hebben voor 1 of meerdere van deze grote panelen. Deze panelen hebben afmetingen van 1 meter breed en 1,65 meter lang. Ze hebben een piekvermogen van 275 tot 300 Wattpiek.

Onze sets bestaan uit zo'n groot paneel en een Victron MPPT laadregelaar. Deze regelaars zijn de standaard als het gaat om kwaliteit en efficiëntie. Bovendien zijn ze een goede match voor zo'n groot paneel. De Victron MPPT laadregelaars kunnen zo'n "groot" paneel aan, omdat hij het hogere voltage van zo'n groot paneel (35 volt) gewoon omzet naar 12-14 volt. Het maximale vermogen is dan (bij 12 volt) wel begrenst op ongeveer 220 Watt (440 Watt bij 24 volt), maar er zijn niet zoveel dagen dat je daar overheen gaat en als je er op een mooie dag overheen gaat, is dat maar voor een paar uurtjes en mis je in die paar uurtjes maar een paar procent extra opbrengst. De rest van de tijd heb je met dat 275 Wp paneel meer opbrengst dan met 1 * 100 Wp of zelfs met 2 * 100 Wp. En je bent goedkoper uit. Dit werkt ook voor 24 volt systemen. Dan kan je ook nog tot 440 Wp vermogen en dus zelfs tot 2 panelen op de MPPT 75/15 controller! Je kan eventueel ook een zwaardere laadregelaar (20A) nemen, als je naar echt zonnige oorden gaat.

De Victron MPPT laadregelaars zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Voltages van 75, 100, 150 of 250 volt. Stroomsterktes (accuzijdig) van 10, 15, 20 en nog veel meer vermogen. Verder zijn er de BlueSolar laadregelaars zonder Bluetooth (een losse Bluetooth adapter kan wel aangesloten worden) en de SmartSolar laadregelaars met ingebouwde Bluetooth. Samen met de VictronConnect app voor de smartphone geeft dit good inzicht in de opbrengst, verbruik en zelfs enigszins in de status van de accu.

Een standaard set van 1 groot (Aziatisch gefabriceerd) zonnepaneel van 275 Wp en een Victron MPPT 75/15 laadregelaar kost 209 euro incl. BTW. (exclusief verzendkosten)

Een standaard set van 1 groot (Europees gefabriceerd) zonnepaneel van 275 Wp en een Victron MPPT 75/15 laadregelaar kost 234 euro incl. BTW. (exclusief verzendkosten)

Een standaard set van 1 groot (Aziatisch gefabriceerd) glas-glas zonnepaneel van 275 Wp en een Victron MPPT 75/15 laadregelaar kost 239 euro incl. BTW. (exclusief verzendkosten)
Hoeveel zonnepaneelvermogen en accuvermogen heb ik nodig?
Ik adviseer om zelf de berekening te maken, dan weet je het beste wat je nodig hebt. Wat je doet is van alle gebruikers het Wattage vermenigvuldigen met de gebruikstijd per dag om het verbruik in Wh te krijgen. (Dus een lampje is 5 Watt maal 4 uur per dag is 20 Wh.) Dat doe je voor alle gebruikers.
Verbruik op tijden dat de zon niet schijnt, komt uit de accu en die heeft een efficiëntie van 80%, dus dat verbruik moet je nog keer 1,25 doen. Je krijgt dus 2 lijstjes: 1 van de gebruikers op tijden dat de zon schijnt en 1 van gebruikers op tijden dat de zon niet schijnt.
De grootte van je accu bepaal je door alle Wh van de gebruikers op tijden dat de zon niet schijnt, bij elkaar te tellen. De grootte van de accu is het aantal Wh gedeeld door 12 (volt) keer 2 (de capaciteit die je koopt is 2 keer de bruikbare capaciteit, bij lood accu's) Stel dat je 700 Wh verbruik hebt op tijden dat de zon niet schijnt, dan heb je dus een accu van 120 Ah nodig. (700/12 = 59 Ah * 2 = 118 Ah)
De grootte van je zonnepaneel bepaal je door alle Wh van de gebruikers van alle tijden (dus overdag en 's nachts), bij elkaar te tellen.
Ik krijg maximaal ongeveer 2 kWh (2000 Wh) per dag van een 250 Wp paneel op een mooie zonnige dag in het voorjaar in Spanje.
Je kan de opbrengst van het paneel per locatie en jaargetijde zelf bepalen met deze website:
EU PV GIS tools


Contact:
Dave van Dongen
GreenTec Sense

06 4592 7555
www.greentecsense.nl

Volg ons op Facebook.
 
 
 
 
 
 
 
 

----
copyright GreenTecSense
greentecnews


GreenTec Sense on Facebook GreenTec Sense on Instagram GreenTec Sense on Twitter